מאת יהודה יגן, שמאי רכב
יו”ר ענף הרכב באיגוד שמאי הביטוח
להלן מקרה המוכיח כמה חשוב שיתוף הפעולה בין השמאי למנהל המקצועי של המוסך. המקרה מראה כי למרות שהאחריות המקצועית חלה על המנהל המקצועי של המוסך, מומלץ כי המנהל המקצועי יטה אוזן בטרם החל את התיקון לחוות דעתו המקצועית של השמאי ויקבל החלטות לאור כל המידע המקצועי המונח לפניו ובהתאם להוראות היצרן בעיקר כאשר הדבר נוגע לבטיחות משתמשי הרכב וסביבתם.
וכך היה – רכב מסוג פולקסווגן גולף שנת 2003 היה מעורב בתאונת דרכים. כתוצאה מהתאונה, נגרם נזק לרכב ובין השאר נפתחו כריות האוויר ברכב. המבטחת, “חברת כלל ביטוח” מינתה שמאי מטעמה אשר העריך את שווי הרכב בסך 24,500 ₪, כמו כן, השמאי העריך את נזקי תאונת הדרכים בהחלפת חלפים מקוריים בסך 17,940 ₪. לנוכח היקף הנזק הכריז השמאי של “חברת כלל ביטוח” על היות הרכב כאובדן גמור, לפרוק בלבד.
המבוטח רצה לתקן את רכבו ולכן לא קיבל את הדין והזמין שמאי פרטי על מנת שיחווה את דעתו המקצועית לנזקי תאונת הדרכים, וכן על מנת שילווה את מהלך תיקונו של הרכב. תיקון הרכב בוצע בחלקו תוך שימוש בחלפים משומשים שאושרו על ידי המנהל המקצועי של המוסך. בגמר תיקון הרכב, נערכה במוסך סריקה ממוחשבת של מערכת הבטיחות, כריות אוויר ומחשב, אשר לא מצאה קודי תקלות המאפיינים ליקוי בתיקון, מצ”ב תוצאות הסריקה. כמו כן, עבר הרכב בדיקה תקנה על פי סעיף 309.
למרות כל זאת, חברת הביטוח והשמאי מטעמה נשארו איתנים בדעתם והורו לשמאי מטעם חברת הביטוח להפקיד את רישיון הרכב במשרד התחבורה ולהכריז על הרכב כאובדן גמור. המבוטח פנה לוועדה המקצועית באיגוד השמאים בבקשה שתכריע במחלוקת שבנדון ולמנוע את הורדת הרכב מהכביש.
לאחר בדיקה מעמיקה הגיעה הוועדה המקצועית למסקנה שבמקרה זה, אף על פי שחוזר משרד התחבורה קובע כי: “האחריות המקצועית לתיקון הרכב, חלה על המנהל המקצועי במוסך”, יש לשים לב גם למשפט הבא באותו חוזר: “השמאי יבסס את אומדן הנזק על בסיס חלקי חילוף מתאימים ובטיחותיים בלבד” ומאחר והוראות היצרן שהועברו על ידי צ’מפיון מוטורס קובעות כי אין להשתמש בחלפים משומשים (כריות אוויר ומחשב), אזי השמאי מטעם חברת הביטוח צודק במקרה זה בקביעתו כי הרכב הוא אובדן גמור.
הנושא הועבר גם לתגובת איגוד המוסכים שגיבה את החלטת הוועדה המקצועית של איגוד השמאים וקבע: “אם הוראות היצרן אוסרות שימוש בכריות אויר משומשות מכל טעם שהוא שהרי השמאי שהשבית את הרכב צודק. ככלל – המדד של תקנות התעבורה הנקבע על בסיס ערך נזק הוא מדד כללי ולעיתים בכלי רכב ישנים, מדד זה מביא להשבתות של כלי רכב שניתן לתקנם אך אלה המקרים היוצאים מן הכלל ולא הרוב. לגבי כריות אוויר – עמדתנו הרשמית היא שלא מומלץ ו/או אסור (בהתאם להוראות יצרן הרכב) להשתמש בכריות אוויר משומשות מאחר ולא ניתן לוודא כי אלה יפעלו בעת חירום. הבעיה במרכיב זה הוא עלות החלפים והצורך בהחלפה כוללת של כלל הרכיבים במקרה של הפעלת המערכת. עלות מע’ הכריות גורמת להשבתת כלי רכב רבים ואף חדישים יותר ורצוי כי הממשל יפעל להוזיל את עלותם ולא לאמץ קו פעולה של שימוש בחלקים ממקור לא ברור שעלולים לסכן את בטיחות הנוסעים בעת הצורך.”
לגבי שימוש ברכב ללא טסט וללא כריות, איגוד המוסכים הגיב כי “הוא אינו משתף פעולה עם שימוש אסור ברכב שאין לו רישיון ושאין לו כריות אוויר.”
אני שמח על שיתוף הפעולה למען בטיחות הרכבים שמתקיים ברמה האיגודית בין המוסכים לשמאים ומקווה כי שיתוף פעולה מקצועי זה יבוא לידי ביטוי גם בעבודת המוסך והשמאי היומיומית. מילות המפתח פה הן – מקצועיות, בטיחות ולא פחות חשוב – הקשבה. עכשיו נשאר רק ליישם. בהצלחה!